Polentové řezy se zeleninovým ragú
Suroviny
- 250 g Polenta
 - 200 g Cuketa
 - 400 g Rajčata
 - 1 kávová lžička Provensálské koření
 - 1 kávová lžička Cukr moučkový
 - 1 kávová lžička Protlak rajčatový
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 ks Paprika žlutá
 - 1 ks Lilek
 - 1 ks Šalotka
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.84 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 542 kcal
 - Sacharidy 86 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 2107 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 127.2 mg
 - Draslík 1236.5 mg
 - Vláknina 21167.2 mg
 - Vitamín A 21167.2 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 96.3 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vývar přivedeme k varu, postupně do něj vmícháme kukuřičnou krupici. Přidáme 2 lžíce oleje, na mírném ohni vaříme za občasného míchání asi 20 minut.
 - 
                                2
Formu na nákyp vypláchneme studenou vodou, necháme okapat, ale nevysušujeme. Žloutky vmícháme do horké polenty, z bílků ušleháme pevný sníh, rovněž ho vmícháme do polenty.
 - 
                                3
Hmotu přendáme do formy, uhladíme, necháme 2 hodiny v chladu.
 - 
                                4
Na zeleninové ragú očistíme zeleninu a nakrájíme ji na kousky. Česnek i šalotku nasekáme na drobno. V hrnci rozpálíme olej, šalotku smažíme asi 2 minuty, přidáme česnek, protlak, cukr, krátce podusíme. Přidáme zeleninu, 2 - 3 minuty dusíme, vmícháme kousky rajčat z konzervy a provensálské koření. Zakryjeme, za občasného promíchání vaříme asi 25 minut. Můžeme podlít troškou vody, osolíme, opepříme.
 - 
                                5
Vychladlou polentu rozkrájíme na 12 stejných dílů. Ve větší pánvi rozpálíme olej, řezy v něm opečeme do zlatova. Podáváme se zeleninovým ragú.