Slepičí vývar se sýrem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 200 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 100 g Petržel kořen
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Pepř citronový
 - 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Rajčata
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 4 polévková lžíce Kukuřičná krupice T 600
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 833 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 152 g
 - Sodík 1150 mg
 - Bílkoviny 84 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 475.3 mg
 - Draslík 1220.3 mg
 - Vláknina 12870.5 mg
 - Vitamín A 12870.5 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 59.9 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sýr Ementál nastrouháme a odložíme do misky.
 - 
                                2
Petrželovou nať a čerstvou majoránku omyjeme a drobně pokrájíme. V misce si rozkvedláme vejce a zamícháme do nich petrželku. Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na osminky.
 - 
                                3
Do 1 litru horkého slepičího bujonu přimícháme 4 lžíce kukuřičné krupice. Pak do polévky přidáme rajčata, dochutíme solí, pepřem a vaříme 5 minut. Pak pomalu přiléváme rozkvedlaná vejce a vaříme 2-4 minuty.
 - 
                                4
Sýr zamícháme do vývaru těsně před dovařením a podáváme.
 - 
                                5
Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 
                                7
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                8
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                9
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                10
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.