Pomerančový koláč s mandlemi
Suroviny
- 225 g Mandlová pasta
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 60 g Cukr krupice
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 60 ml Voda pitná
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Zázvor mletý
 - 2 ks Pomeranče
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Sirup Golden
 - 5 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 517 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 69 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 116.7 mg
 - Draslík 269.2 mg
 - Vláknina 8437.5 mg
 - Vitamín A 8437.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.5 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku smícháme se solí, zázvorem a cukrem, do směsi přidáme kousky másla a zpracujeme na drobenku. Postupně přidáváme vodu, až vypracujeme vláčné těsto. Vytvoříme kouli a dáme na hodinu do lednice.
 - 
                                2
Z těsta vyválíme kruhový plát větší o 2,5 cm než je průměr formy 24 cm. Plát přendáme do formy a okraje začistíme.
 - 
                                3
V mixéru nebo hnětači zpracujeme vejce, mandlovou pastu a smetanu. Směs vlijeme na podklad do formy. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 35 minut. Necháme vychladnout.
 - 
                                4
Škrabkou oloupeme kůru z pomeranče v dlouhých pruzích, ty nakrájíme na proužky silné asi jako sirka. Nožem odstraníme bílou dužinu pomerančů, nařízneme blánu po obou stranách každého dílku a prostředkem dílek vyndáme. Dílky dáme na ubrousek, který odsaje šťávu.
 - 
                                5
Kůru dáme do rendlíku, přidáme sirup, cukr a 5 lžic vody. Směs přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi 15 minut, až kůra změkne, často mícháme.
 - 
                                6
Kůru necháme na sítku okapat. Hotový koláč potřeme sirupem, který zbyl v rendlíku. Koláč vyjmeme z formy, dáme na tác a povrch ozdobíme kůrou a dílky pomeranče.