Koláč s jablky a brusinkami
Suroviny
- 215 g Cukr moučkový
- 170 g Máslo čerstvé
- 170 g Brusinky
- 70 g Hrozinky
- 30 g Ořechy vlašské
- 115 g Cukr krupice
- 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 ml Voda pitná
- 2 ks Jablka
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 711 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 28 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 78 g
- Cholesterol 34 mg
- Draslík 217.4 mg
- Vláknina 10173.5 mg
- Vitamín A 10173.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. 
- 
                                2V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj dvě koule a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky. 
- 
                                3Mezitím smícháme ovoce (jablka oloupáme a na hrubo nastrouháme, přidáme posekané ořechy, hrozinky, brusinky, oba cukry (dvě lžíce moučkového cukru si dáme stranou), kůru i šťávu z pomeranče. 
- 
                                4Na pomoučeném vále vypracujeme z jedné koule těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji a poklademe smíchanou ovocnou směsí. 
- 
                                5Druhou část těsta rozválíme, radýlkem nakrájíme proužky, které křížem položíme na koláč a posypeme odloženým cukrem. 
- 
                                6V troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi dvacet minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba patnáct minut. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        