Vánočka mojí maminky

Hodnocení 2x 1x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 80 g Hrozinky
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 1000 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 10 g Sůl
  • 150 g Sádlo škvařené
  • 50 g Droždí
  • 200 g Cukr moučkový
  • 100 g Mandle loupané
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 5 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 500 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 384 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 66.4 mg
  • Draslík 132.8 mg
  • Vláknina 4794.7 mg
  • Vitamín A 4794.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme hladkou mouku. Dopřostřed uděláme jamku, do které nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme 1 lžíci cukru a droždí. Uděláme tím kvásek, který necháme zkynout. Když kvásek vykyne, přidáme ostatní přísady kromě hrozinek a mandlí. Mléko (musí mít pokojovou teplotu), vlažné rozpuštěné máslo a sádlo, rozšlehané žloutky, cukr moučkový i vanilkový. Zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozinky (můžou být v rumu naložené) a část nasekaných mandlí.

  • 2

    Těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěnu nádoby. Potom těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Během kynutí těsto 3x promícháme.

  • 3

    Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 9 dílů. Budeme plést cop ze 4, 3 a 2 válečků. Nejprve si uděláme kuličky, ze kterých vyválíme válečky dlouhé asi 30 cm a pleteme vánočku. Do každé vrstvy copů uděláme hranou ruky uprostřed cestičku a vyložíme ji nasekanými mandlemi. Konce copů vždy založíme dospod vánočky. Upletenou vánočku necháme ještě chvíli vykynout na pekáči vyloženém pečicím papírem a potřeme ji ušlehaným vejcem. Pečeme zvolna asi 50 minut. V polovině pečení můžeme vánočku přikrýt shora alobalem, aby se nepřipálila.

  • 4

    Ještě teplou vánočku sypeme cukrem.

Komentáře k receptu