Koláč s fíky
Suroviny
- 100 g Fíky čerstvé
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Mouka pšeničná hrubá
 - 80 g Ořechy vlašské
 - 40 g Cukr krupice
 - 50 g Cukr moučkový
 - 100 g Hera
 - 750 ml Mléko polotučné
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 30 ml Rum
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Puding-vanilkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1040 kcal
 - Sacharidy 81 g
 - Tuky 72 g
 - Sodík 26 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 198.1 mg
 - Draslík 191.2 mg
 - Vláknina 9767.5 mg
 - Vitamín A 9767.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20 mg
 - Vitamín E 5.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme hladkou mouku, Heru, mleté ořechy, moučkový cukr, žloutek a vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odležet v chladu. Fíky omyjeme a pokrájíme na kousky.
 - 
                                2
Těsto vyválíme přes potravinářskou fólii a vyložíme jím kulatou dortovou formu, vymazanou 30g másla a vysypanou moukou. Překryjeme papírem na pečení a zatížíme luštěninami. Pečeme při 150°C cca 15 minut. Poté vyjmeme z trouby, odstraníme luštěniny a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Mléko smícháme s pudinkem a cukrem a uvedeme k varu. Povaříme 2 minuty, poté odstavíme a vmícháme rum, máslo a citronovou kůru. Vše vyšleháme do hladkého krému, kterým naplníme korpus a necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme a potřeme jí koláč, navrch dáme kousky fíků a servírujeme.