Kynuté ovocném knedlíky s mákem
Suroviny
- 260 g Mouka bezlepková
 - 260 g Mouka bezlepková Mantler
 - 260 g Mouka bezlepková Jizerka
 - 400 ml Mléko polotučné
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 0.5 kg Švestky
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Mák mletý
 - 8 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Cukr krystal
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 774 kcal
 - Sacharidy 140 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 16 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 137 g
 - Cholesterol 63.6 mg
 - Draslík 196.9 mg
 - Vláknina 8300 mg
 - Vitamín A 8300 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.9 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Švestky propláchneme pod tekoucí vodou a vypeckujeme je. Poté připravíme kvásek: ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr, smíchané suroviny necháme chvíli stát na teplém místě. Když kvásek vzejde, přimícháme do něj olej, jedno vejce a bezlepkové mouky. Prohnětením těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, ze kterého lžící vykrajujeme hromádky, ty následně rozmačkáme dlaní na placičky a do každé placičky zabalíme půlku švestky. Každý knedlík dobře utěsníme prsty, aby ovoce nevypadlo. Připravené knedlíky necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Vykynuté knedlíky následně uvaříme v páře tak, že do nádoby s vodou vložíme pařák, který před umístěním do hrnce potřeme lžičkou másla. Zda jsou knedlíky již uvařené zjistíme, když jeden knedlík rozřízneme a na řezu nebude znát syrové těsto. Po uvaření každý knedlík okamžitě propíchneme, aby mohla uniknout pára. Knedlíky podáváme horké, každou porci posypeme dvěma lžícemi moučkového cukru, lžící rozpuštěného másla a lžící mletého máku.