Tapas s marinovanou cuketou a lilkem
Suroviny
- 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 ks Lilek
 - 2 ks Cuketa
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Pomeranče
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Kerblík
 - 3 polévková lžíce Ocet bazalkový
 - 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.84 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 104 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 383 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 1.7 mg
 - Draslík 384.8 mg
 - Vláknina 11650.3 mg
 - Vitamín A 11650.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.6 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omytý lilek nakrájíme na plátky, osolíme je necháme 20 minut vypotit. Pak je propláchneme v sítu pod tekoucí vodou, necháme okapat a oschnout. Malé cukety omyjeme a pokrájíme na plátky silné asi 4 mm. Ve větší teflonové pánvi postupně na rozpáleném oleji s máslem orestujeme lilek a cuketu z každé strany dozlatova. Restovaný lilek s cuketou osolíme, opepříme a i se šťávou dáme do mísy.
 - 
                                2
Omyjeme čerstvý tymián, kerblík, bazalku, vodu z bylinek setřepeme. Několik lístků kerblíků odložíme na ozdobu, ostatní bylinky drobně pokrájíme. Česnek utřeme.
 - 
                                3
Do misky dáme bylinkový ocet, drobně pokrájené bylinky, česnek, důkladně promícháme a zalijeme restovanou zeleninu. Znovu zlehka promícháme a necháme v chladu marinovat asi 2 hodiny. Pokud možno chemicky neošetřený citron s pomerančem důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na měsíčky.
 - 
                                4
Marinované plátky s cuketou ozdobně rozložíme na mísu, obložíme plátky citrónu s pomerančem, ozdobíme lístky kerblíku a servírujeme.