Palačinky s lososem a pomerančovým přelivem
Suroviny
- 10 g Cukr krupice
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Losos uzený
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Pomeranče
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 kg Chřest zelený
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 0.12 polévková lžíce Olej stolní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 576 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 168 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 492.2 mg
 - Draslík 370.8 mg
 - Vláknina 3966.4 mg
 - Vitamín A 3966.4 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.4 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest očistíme a odkrojíme dřevnaté konce.
 - 
                                2
Nejprve uvaříme dřevnaté konce výhonků chřestu v osolené vroucí vodě se lžičkou másla a lžičkou cukru. Vařené zbytky z chřestu vyndáme a ve vzniklém vývaru uvaříme očištěný, na kousky nakrájený chřest, který necháme po uvaření okapat. Než se chřest uvaří, připravíme si těsto na palačinky, a to tak, že v rendlíku rozpustíme máslo, které necháme mírně vychladnout. Rozšlehané žloutky rozmícháme v mléce a vmícháme je do mouky, nakonec do těsta přidáme rozpuštěné máslo a ochutíme ho špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem a jemně sekanou pažitkou. Hotové těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout. Na hotové palačinky rozdělíme plátky lososa, svineme je, a uchováváme je v teple do podávání. Před podáváním palačinky nakrájíme na špalíčky.
 - 
                                3
Podáváme tak, že na prohřáté talíře naanžujeme chřest, přelijeme ho horkou omáčkou a okolo přelitého chřestu urovnáme teplé špalíčky palačinek s lososem. Podáváme horké.
 - 
                                4
Pomerančový přeliv připravíme tak, že pomeranč důkladně omyjeme, speciální škrabkou ho oškrábeme. Část nastrouhané kůry odložíme na konečnou ozdobu. Zbývající nastrouhanou kůru dáme do misky, přilijeme k ní vylisovanou šťávu z pomeranče, smetanu, žloutky a víno a vše vymícháme dohladka. Směs ochutíme solí a pepřem, cukrem a mícháme nad plamenem ve vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne.