Koláč se smetanovo-čokoládovým krémem
Suroviny
- 150 g Jahody zahradní
 - 130 g Sušenky s kousky hořké čokolády
 - 120 g Čokoláda na vaření
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 170 g Čokoláda bílá
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2.4 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 2 polévková lžíce Rum bílý
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Sirup javorový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 48 g
 - Sodík 23 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 94.4 mg
 - Draslík 33.7 mg
 - Vláknina 10500 mg
 - Vitamín A 10500 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící cukru. Poté přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru).
 - 
                                2
Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 10-15 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Rozláme čokoládu na vaření a dáme ji do mísy. V rendlíku si přivedeme k varu 1.2 dl smetany, potom ji hned nalijeme na rozlámanou čokoládu a mícháme ji do doby, až se úplně rozpustí. Čokoládovou smetanu dáme na 30 minut do chladničky, vychlazenou rozetřeme na upečený koláčový korpus.
 - 
                                4
Znovu si dáme do rendlíku 2.4 dl smetany a přivedeme ji k varu. Přimícháme 2 lžíce rumu a hned ji nalijeme do mísy s nalámanou bílou čokoládou. Mícháme do doby, až se čokoláda rozpustí. Potom ji odložíme do chladničky na 30 minut vychladit.
 - 
                                5
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem).
 - 
                                6
Na ozdobení koláče si omyjeme a osušíme jahody. Na vychlazený koláč s čokoládovým krémem natřeme krém z bílé čokolády. Koláč ozdobíme šlehačkou, kterou pokapeme ozdobně javorovým sirupem, ozdobíme jahodami a podáváme.