Pečená husa na jablkách s bramborami
Suroviny
- 300 g Játra husí
 - 200 g Šunka uzená
 - 50 ml Brandy peach
 - 40 ml Citronová šťáva
 - 400 ml Mléko polotučné
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Petržel - nať
 - 1 ks Pepř černý mletý
 - 1 ks Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Husa mražená
 - 4 ks Žemle tuková
 - 4 ks Jablka
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 kg Brambory
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3181 kcal
 - Sacharidy 143 g
 - Tuky 234 g
 - Sodík 97099 mg
 - Bílkoviny 133 g
 - Uhlovodany 107 g
 - Cholesterol 518.9 mg
 - Draslík 2697.2 mg
 - Vláknina 38956 mg
 - Vitamín A 38956 mg
 - Vitamín B6 2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 77.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 56 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Husu očistíme, osolíme zvenku i zevnitř a opepříme jen zevnitř. Hodinu ji necháme odležet. Žemle namočíme do mléka a vymačkáme. Na oleji zpěníme nasekanou cibulku, po vychladnutí přidáme kostky jablek pokapané citronovou šťávou, husí játra a krkovičku na kostičky, petrželku, prolisovaný česnek, vejce, sůl pepř a brandy. Vše dobře promícháme. Směs nacpeme do husy, zašijeme ji, nohy a křídla přivážeme k trupu.
 - 
                                2
Husu dusíme v předehřáté troubě na 220 stupňů C asi dvě a půl až tři hodiny podlitou vodou a přikrytou alobalem. Pak odstraníme alobal, slijeme tuk a husu pečeme na mřížce dalších padesát minut dočervena. Husu průběžně mažeme vlastní šťávou.
 - 
                                3
Poté ji necháme čtvrt hodiny odpočívat, zbavíme ji nití a podáváme s bramborami.