Marmeláda z šípků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1895 kcal
 - Sacharidy 478 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 18 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 478 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1570.4 mg
 - Vláknina 165417 mg
 - Vitamín A 165417 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1425.8 mg
 - Vitamín E 19.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šípky několikrát dobře propláchneme a přendáme do hrnce.
 - 
                                2
Jablka omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců. Pokrájíme je na drobné kousky a přisypeme k šípkům. Vše zalijeme vodou do výše ovoce a dáme vařit na 30 minut.
 - 
                                3
Uvařené ovoce slijeme přes síto, slitou šťávu si uschováme.
 - 
                                4
Šípky s jablky dáme opět do hrnce, zalijeme vodou a necháme vařit dalších 30 minut.
 - 
                                5
Uvařené ovoce propasírujeme přes síto, získané pyré smícháme se šťávou a vmícháme cukr. Vše povaříme za stálého míchání.
 - 
                                6
Vaříme až do dosažení teploty 104,5 °C.
 - 
                                7
Uvařenou marmeládu nalijeme do vyvařených sklenic a ihned uzavřeme.