Sýrový koláč s avokádovou pěnou
Suroviny
- 175 g Mouka pšeničná hladká
 - 60 g Sýr Čedar
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 250 g Krab nakládaný
 - 150 g Sýr Lučina - termizovaný
 - 230 ml Majonéza
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 5 ks Avokádo
 - 3 ks Kiwi
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 544 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 422 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 88 mg
 - Draslík 834.7 mg
 - Vláknina 19005.2 mg
 - Vitamín A 19005.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43 mg
 - Vitamín E 3.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do větší mísy prosejeme 175 g hladké mouky, smícháme s 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1/2 lžíce krupicového cukru, přimícháme 60 g nastrouhaného sýra Čedaru.
 - 
                                2
40 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme 2 lžíce studené vody s rozmíchaným žloutkem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
 - 
                                3
Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                4
Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3-4 mm.
 - 
                                5
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar.
 - 
                                6
Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
 - 
                                7
Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu (pečící papír odložíme). Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 15-17 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
 - 
                                8
Připravíme avokádový krém. 5 kusů avokáda omyjeme, oloupeme, zbavíme pecek a pokrájenou dužinu dáme do mísy. Přidáme sýr Lučinu, majonézu, sůl, citronovou šťávu a krém vyšleháme do hladka. Omyjeme petrželku a drobně ji pokrájíme. Pak ji zamícháme do avokádového krému. Kiwi omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                9
Na koláčový korpus naneseme krém. Ozdobíme ho krabím masem a plátky kiwi. Koláč nakrájíme a podáváme vychlazený.