Thajský rýžový salát a avokádem
Suroviny
- 100 g Mandle
 - 350 g Rýže dušená
 - 50 g Krevety sušené
 - 300 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Krevetová pasta
 - 1 ks Avokádo
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 ks Citronová tráva
 - 0.5 ks Citronová tráva
 - 2 ks Limetka kafrová
 - 1 ks Hruška asijská nashi
 - 1 hrst Koriandr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Chilli omáčka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 269 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 72 g
 - Cholesterol 79.8 mg
 - Draslík 1623.2 mg
 - Vláknina 14810.5 mg
 - Vitamín A 14810.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.3 mg
 - Vitamín E 7.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dresink: vlijeme do hrnce vodu, přidáme krevetovou pastu, cukr, natrhané limetkové listy a na plátky nakrájenou citronovou trávu. Zvolna zahříváme, mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu, na mírném ohni povaříme přibližně 5 minut. Poté přes síto scedíme do misky a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Dušenou rýži vsypeme do salátové mísy, přidáme rozkrájenou asijskou hrušku bez jádřinců, nadrobno nasekané sušené krevety, oloupané avokádo (nakrájené na kostky), na kostičky pokrájenou okurku, nasekanou citronovou trávu a chilli omáčku. Vše důkladně promícháme.
 - 
                                3
Poté přisypeme na tenké plátky pokrájenou chilli papričku bez semínek, nasekané pražené mandle a nadrobno rozkrájenou korinadrovnou nať. Opět promícháme, dozdobíme lístky bazalky a podáváme. Dresink servírujeme zvlášť.