Štědrovečerní polévka z kapra
Suroviny
- 70 g Celer bulvový
- 700 g Kapr obecný
- 500 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Nové koření celé
- 6 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Muškátový květ
- 2 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 439 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 89 g
- Sodík 255 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 106.8 mg
- Draslík 1310.2 mg
- Vláknina 30530.9 mg
- Vitamín A 30530.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.7 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a opláchnuté maso z kapra vložíme do hrnce se studenou vodou. Přidáme cibuli, koření, sůl a vaříme. Když se vývar začne vařit, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a vaříme zhruba půl hodiny. Zvlášť vaříme kapří hlavu, z níž jsme vykrojili žábry. Na polévku použijeme jen obrané maso z hlavy, bez vývaru.
-
2
Připravíme z másla a mouky světlou jíšku, do níž zašleháme scezený vývar z porcí ryby. Povaříme alespoň dvacet minut. Do polévky vložíme pečlivě obrané maso z porcí kapra a hlavy. Přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, okořeníme muškátovým květem a jemně nasekanou petrželovou natí.