Grilovaný losos s holandskou omáčkou a chřestem
Suroviny
- 880 g Losos - filety
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 400 g Chřest bílý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 3 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 3 polévková lžíce Ocet vinný
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 862 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 71 g
 - Sodík 361 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 559.6 mg
 - Draslík 986.3 mg
 - Vláknina 4494.3 mg
 - Vitamín A 4494.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.7 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 73.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V keramické míse dobře promícháme 2 lžíce extra panenského olivového oleje se lžící citronové šťávy a špetkou pepře. Do nálevu vložíme 4 plátky lososa po 220 g a v chladu necháme marinovat 3-4 hodiny.
 - 
                                2
Grilovací plotnu nebo mřížku potřeme lehce olejem a gril rozpálíme. Marinované lososové plátky grilujeme 2-3 minuty z obou stran, až jsou dobře propečené.
 - 
                                3
Na omáčku připravíme 3 lžíce nasekaného kopru a 250 g rozehřátého másla. V malém kastrůlku pak smícháme 3 lžíce bílého vinného octa se 3 lžícemi vody, přidáme špetku soli, pepře a uvedeme do varu. Vaříme, dokud se neodpaří většina tekutiny, zůstat má jen asi 1 lžíce. Tu spolu se čtyřmi žloutky vlijeme do mixeru a mixujeme cca 1 minutu. Mixer necháme v chodu a přiléváme postupně teplé máslo a šleháme, až směs zhoustne. Přidáme 2 lžíce citronové šťávy, posekaný kopr, dosolíme a okořeníme ještě špetkou pepře, promícháme a uložíme do tepla.
 - 
                                4
Okrájíme svazek chřestu, zalijeme v misce vařící vodou a necháme v ní 2-3 minuty, až zbledne.
 - 
                                5
Porce lososa servírujeme přelité omáčkou, chřest podáváme jako přílohu.