Staroruská ucha kalja z candáta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 4 ks Brambory
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Okurky nakládané
  • 1 ks Pórek
  • 3 ks Bobkový list
  • 10 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Šafrán
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 kg Candát obecný
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 273 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 1607 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 8 mg
  • Draslík 579.2 mg
  • Vláknina 12122.8 mg
  • Vitamín A 12122.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.9 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Velkého candáta zbavíme šupin, hlavy a ploutví, vykucháme a nakrájíme na díly.

  • 2

    Hlavu, ploutve a jedlé vnitřnosti ve větším hrnci zalijeme vařící vodou, přidáme čtvrcené neoloupané cibule, čtvrtky oloupaných brambor, nakrájenou mrkev a petržel, osolíme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Potom sejmeme z ohně, sebereme pěnu, vývar přecedíme a znovu uvedeme do varu.

  • 3

    Mezitím na malé kostičky nakrájíme větší nakládané okurky a v pánvi na 2 lžících másla po obou stranách opečeme osolené díly ryby.

  • 4

    Opečenou rybu a nakrájené okurky vložíme do vývaru, výpek na pánvi zasypeme 2 lžícemi mouky, krátce zasmažíme, jíšku rozšleháme s trochou horkého vývaru a vlijeme do polévky.

  • 5

    Přilijeme okurkový nálev, okořeníme celým pepřem a bobkovým listem a vaříme asi 15 minut. Na posledních 5 minut vaření přidáme na kolečka nakrájený pórek. Pak polévku stáhneme z ohně, pokapeme citronovou šťávou, vhodíme nasekaný estragon, špetku šafránu, podle chuti přisolíme, zakryjeme poklicí a necháme ještě 10 minut ustát.

  • 6

    Polévku podáváme posypanou sekaným koprem.

Komentáře k receptu