Tiella po pugliesku se sardinkami
Suroviny
- 50 g Šafrán
 - 500 g Mušle slávky
 - 300 g Rýže Basmati
 - 500 g Mušle srdcovky
 - 600 g Rajčata
 - 60 g Petržel - nať
 - 50 g Olivy černé
 - 5 g Sůl
 - 200 g Sardinka obecná
 - 90 ml Víno bílé
 - 45 ml Olej olivový
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Paprika zelená
 - 2 ks Česnek
 - 1 l Vývar rybí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 652 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 1802 mg
 - Bílkoviny 55 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 96.3 mg
 - Draslík 1458.4 mg
 - Vláknina 10485 mg
 - Vitamín A 10485 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85.5 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme stroužky česneku, omyjeme petrželku a polovinu nasekáme s jedním stroužkem česneku. Ve dvou pánvích postavíme odděleně dáme oheň scezené mušličky a slávky. Do každé pánve dáme 1/2 stroužku česneku, lžíci oleje, trochu petrželky a 3 lžíce bílého vína. Necháme otevřít, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme do mísy. Přecedíme tekutiny z jejich vaření a uschováme. Ve vařící vodě spaříme rajčata a pokrájíme na kusy. Oloupeme cibule a pokrájíme na kolečka. Oškrábeme brambory a pokrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Ryby vykucháme, utrhneme hlavu, vyjmeme páteř, vyřízneme z nich filátka a pokrájíme na kousky. Vypeckujeme olivy a nakrájíme na kroužky. Papriky pokrájíme na kousky. Vymažeme zapékací nádobu olejem, nasypeme na dno kolečka cibule, kostičky brambor a pokrájená rajčata. Vše posypeme nasekanou petrželkou a česnekem.
 - 
                                3
Na povrch nasypeme a část rýže, vytvoříme další vrstvu z cibule, brambor a rajčat. Vše posypeme nasekanou petrželkou a česnekem, přisypeme pokrájené šproty, vyloupané měkkýše a posypeme zbývající rýži. Vše zalijeme uschovanou tekutinou z vaření měkkýšů, šafránem rozpuštěným v naběračce vývaru. Přidáme vyloupané měkkýše a povrch přelijeme rozšlehaným vejcem.
 - 
                                4
Zapékací nádobu zakryjeme hliníkovou fólií a dáme na 25-30 minut do předehřáté trouby na 180 °C. Deset minut před koncem vaření odstraníme fólii a nasypeme navrch pokrájené černé olivy a papriku. Hotovou tiellu podáváme horkou.