Rýžový nákyp s čokoládou
Suroviny
- 350 g Rýže loupaná
 - 80 g Čokoláda hořká
 - 1000 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Rozinky tmavé
 - 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 932 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 162 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 91 g
 - Cholesterol 240.6 mg
 - Draslík 283 mg
 - Vláknina 9394.7 mg
 - Vitamín A 9394.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1581.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme mlékem, osolíme a za občasného míchání uvaříme.
 - 
                                2
Do vychladlé rýže vmícháme 3 lžíce rozpuštěného másla, žloutky a cukr. Přidáme nastrouhanou čokoládu, omyté rozinky, nasekané ořechy a skořici. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
 - 
                                3
Zapékací mísu vymažeme kouskem másla, vysypeme strouhankou a naplníme rýžovou kaší. Povrch poklademe vločkami zbylého másla.
 - 
                                4
Nákyp pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.