Vinné listy plněné rýží a pistáciemi
Suroviny
- 250 g Cibule
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 50 g Pistácie
 - 70 g Rýže loupaná
 - 250 g Vinné listy
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Máta
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 4 dl Voda pitná
 - 1 dl Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 523 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 67 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 489 mg
 - Vláknina 19790.9 mg
 - Vitamín A 19790.9 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.4 mg
 - Vitamín E 3.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Drobně nakrájenou cibuli na oleji zesklovatíme. Přidáme k ní dobře opranou rýži a krátce osmahneme. K rýži přidáme nasekané pistácie, jemně nakrájenou zelenou petrželku, mátu, nasekaný kopr, pepř, cukr a sůl. Promícháme, zalijeme 2 dl teplé vody a vaříme 10 až 15 minut. Směs necháme vychladnout.
 - 
                                2
Mladé vinné listy ponoříme do horké vody - spaříme je a scedíme.
 - 
                                3
Několik vinných listů dáme na dno hrnce. Na každý zbývající vinný list položíme lžíci vychladlé směsi tak, že ji dáme k jednomu kraji listu a ostatní postranní okraje přehneme přes náplň a pečlivě zavineme.
 - 
                                4
Vinné závitky poskládáme jeden vedle druhého na listy v hrnku, pokapeme je rozpuštěným máslem, přidáme citrónovou šťávou a zalijeme 2 dl teplé vody. Dusíme pod pokličkou 40 minut.
 - 
                                7
 - 
                                10