Rizoto s krevetami a chřestem
Suroviny
- 380 g Chřest bílý
 - 100 g Sýr Parmezán
 - 150 g Krevety tygří - loupané
 - 450 g Krevety tygří - loupané
 - 380 g Rýže Arborio
 - 600 ml Vývar zeleninový
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Tapenáda se zelenými olivami
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 694 kcal
 - Sacharidy 97 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 1310 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 93 g
 - Cholesterol 177.2 mg
 - Draslík 470.9 mg
 - Vláknina 9611.3 mg
 - Vitamín A 9611.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.9 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na velké pánvi s rozehřátým olejem opékáme za občasného míchání 5 minut cibuli, přidáme česnek a půl minuty opékáme. Vmícháme rýži a za stálého míchání zahříváme 1-2 minuty, až rýže zprůhlední.
 - 
                                2
V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar, vložíme do něj chřest a po třech minutách odstavíme, chřest vyjmeme, opláchneme tekoucí studenou vodou a odložíme. Vývar udržujeme horký.
 - 
                                3
Pod pánví zesílíme oheň a po naběračkách přidáváme do rýže vývar. Zamícháme, a když se vývar vstřebá, přidáme další naběračku. Takto postupujeme 20-25 minut, rýže arborio takto získá strukturu typickou pro italské těstoviny.
 - 
                                4
S poslední naběračkou vývaru přidáme krevety a chřest a dusíme 5 minut. Krevety nesmíme dusit příliš dlouho, aby nebyly tuhé. Odstavíme pánev, vmícháme bazalku, pastu tapenade, sůl, pepř a necháme pokrm minutu odpočinout.
 - 
                                5
Rozdělíme na talíře, ozdobíme snítkami kopru, hoblinkami parmazánu, krevetami se skořápkou a servírujeme.