Dýňové rizoto s parmezánem
Suroviny
- 75 g Sýr Parmezán
 - 500 g Dýně
 - 200 g Rýže carnaroli
 - 900 ml Vývar z hovězích kostí
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 546 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 115 g
 - Sodík 1149 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 48 mg
 - Draslík 1385.5 mg
 - Vláknina 4494.5 mg
 - Vitamín A 4494.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.4 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme dýni, zbavíme ji semen a nakrájíme na stejně velké kostky. Mrkev a cibuli nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V hrnci zahřejeme 2 polévkové lžíce másla a podusíme na něm veškerou zeleninu. Zhruba po 25 minutách vyjmeme 1/3 kostek dýně a odložíme je stranou.
 - 
                                3
Zbylou zeleninu rozmačkáme vidličkou, vmícháme rýži a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme cukr s muškátem. Postupně přiléváme horký vývar, za stálého míchání asi 25 minut vaříme. Těsně před dovařením vložíme zbylé kostky dýně.
 - 
                                4
Do připraveného rizota vmícháme zbylé máslo, polovinu strouhaného parmezánu a nasekanou petrželku.
 - 
                                5
Pokrm na talíři posypeme druhou částí parmezánu.