Šafránové rizoto s cuketou a parmezánem
Suroviny
- 400 g Cuketa
 - 400 g Rýže loupaná
 - 120 ml Víno bílé
 - 300 ml Voda pitná
 - 800 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Šafrán
 - 2 stroužek Česnek
 - 2.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 2 polévková lžíce Oříšky piniové
 - 2 polévková lžíce Kapary
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 708 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 1247 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 107 g
 - Cholesterol 20.8 mg
 - Draslík 735.5 mg
 - Vláknina 12799.7 mg
 - Vitamín A 12799.7 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.1 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a očistíme jarní cibulky a nakrájíme je na tenká kolečka. Oloupaný česnek nasekáme na jemno. Cuketu očistíme a pokrájíme na malé kostičky. Vše orestujeme na 2 lžících rozpáleného másla. Poté přidáme nepropláchnutou rýži a zrnka necháme obalit v tuku. Zalijeme vínem a zahříváme, dokud se neodpaří.
 - 
                                2
Vývar smícháme s 300 ml vody a zahřejeme. Šafrán rozdrobíme a rozmícháme v trošce vývaru a spolu s kapary přidáme k rýži. Promícháme a nezakryté vaříme cca 20 minut. Mezitím postupně přiléváme vývar a často mícháme.
 - 
                                3
Zbylé máslo nakrájíme na kousky a spolu s nastrouhaným parmezánem přidáme do rýže. Ochutíme solí a pepřem. Nasucho osmahneme piniová semínka, posypeme jimi rizoto a ihned podáváme.