Žluté rizoto s plody moře
Suroviny
- 300 g Rýže Basmati
 - 300 g Mušle srdcovky
 - 300 g Mušle slávky
 - 60 g Šafrán
 - 200 g Sépie
 - 150 g Garnát obecný
 - 60 g Petržel - nať
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 100 ml Víno bílé
 - 70 ml Olej olivový
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cuketa
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar rybí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 1940 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 163.3 mg
 - Draslík 1168.6 mg
 - Vláknina 5607.5 mg
 - Vitamín A 5607.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.8 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme mušličky a vhodíme na několik hodin do mísy plné studené osolené vody.
 - 
                                2
Odrhneme důkladně slávky, omyjeme pod studenou vodou a scedíme. Očistíme sépie, sloupneme z kůže, vykucháme, promyjeme a pokrájíme na proužky.
 - 
                                3
Cuketu pokrájíme na kolečka, petrželku nasekáme najemno, oloupeme cibuli a česnek, cibuli jemně nasekáme a stroužek česneku mírně podrtíme.
 - 
                                4
Slávky a mušličky dáme do různých pánví, přidáme do každé lžíci oleje a stroužek česneku, lžíci bílého vína a trochu petrželky a na mírném ohni za občasného zatřesení pánvemi necháme slávky a mušličky pod pokličkou otevřít.
 - 
                                5
Pánve stáhneme z ohně, měkkýše vyloupeme ze skořápek a shromáždíme v míse. Skořápky a slávky a mušličky, které se neotevřely, vyhodíme.
 - 
                                6
Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko.
 - 
                                7
Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje a smažíme 2-3 minuty očištěné sépie a ocásky garnátů. Osolíme, opepříme a vyjmeme a dáme stranou.
 - 
                                8
Do stejné pánve vložíme máslo a osmažíme nasekanou cibuli. Přisypeme rýži a za častého míchání osmažíme. Přilijeme bílé víno a necháme na prudkém plameni vyvařit.
 - 
                                9
Postupně přiléváme vařící rybí vývar a vaříme v něm rýži 15-18 minut.
 - 
                                10
V polovině vaření přidáme do rýže šafrán, rozmíchaný v troše vařícího vývaru.
 - 
                                11
Rozehřejeme olej, smažíme 2-3 minuty na kolečka pokrájené cukety, osolíme a opepříme.
 - 
                                12
Pět minut před koncem vaření přidáme do rýže pokrájené sépie, ocásky garnátů, vyloupané slávky a vyloupané mušličky, osmažené cukety a petrželku.
 - 
                                13
Hotové rizoto podáváme horké.