Frikasé ze sójových plátků s rýží basmati
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 180 g Žampiony - sterilované
 - 180 g Chřest sterilovaný
 - 100 g Mrkev sterilovaná
 - 400 g Rýže Basmati
 - 100 g Hrášek sterilovaný
 - 100 ml Smetana ovesná
 - 50 ml Víno bílé veganské
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Nektar z agáve
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kari koření
 - 200 plátek Sójové plátky
 - 1 l Vývar zeleninový
 - 3 polévková lžíce Margarín
 - 2 polévková lžíce Olej řepkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
 - Sacharidy 82 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 1847 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 73 g
 - Cholesterol 4.6 mg
 - Draslík 1818.9 mg
 - Vláknina 13363.2 mg
 - Vitamín A 13363.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.2 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do zeleninového vývaru vsypeme sójové plátky, přivedeme k varu, odstavíme z plotny a necháme 10 minut pod pokličkou nabobtnat. Potom plátky sítem vyjmeme a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu. Vývar uchováme.
 - 
                                2
Rýži přivedeme k varu (ve dvojnásobném množství osolené vody) a zvolna vaříme asi 14 minut.
 - 
                                3
V pánvi na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme sójové plátky, osolíme, opepříme a krátce osmahneme.
 - 
                                4
V hrnci rozehřejeme margarín, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Ochutíme kari kořením a za stálého míchání přiléváme asi 500ml vývaru. Za občasného míchání omáčku povaříme 5 minut.
 - 
                                5
Do omáčky přidáme sójové plátky s cibulí, nakrájený chřest, sterilovaný hrášek s mrkví a přepůlené žampiony. Zvolna povaříme ještě 5 minut.
 - 
                                6
Nakonec pokrm dochutíme vínem, citronovou šťávou, nektarem z agáve, solí a pepřem. Pro zjemnění přilijeme ovesnou smetanu.
 - 
                                7
Podáváme s uvařenou rýží basmati.