Celozrnné těstoviny s houbami
Suroviny
- 350 g Houby čerstvé
 - 130 g Vepřový bok uzený
 - 80 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 350 g Těstoviny grahamové
 - 100 ml Víno bílé
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Solamyl
 - 0.5 kávová lžička Tymián sušený
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Petržel - nať
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 4 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
 - Sacharidy 73 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 742 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 164.4 mg
 - Draslík 673.7 mg
 - Vláknina 25915.8 mg
 - Vitamín A 25915.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Houby očistíme a nakrájíme na drobno, česnek oloupeme a prolisujeme. Uzený bůček nakrájíme na kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kroužky. Petrželku omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno.
 - 
                                2
Vodu v hrnci osolíme, přidáme lžíci oleje a těstoviny uvaříme doměkka. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat.
 - 
                                3
Ve větší pánvi rozpálíme zbylý olej, přidáme máslo, bůček, houby a smažíme asi 5 minut. V poslední minutě přidáme česnek a cibulky. Směs osolíme, opepříme a zalijeme vínem.
 - 
                                4
Formu vymažeme tukem. Těstoviny promícháme se směsí, nasekanou petrželkou a dáme do formy.
 - 
                                5
Rozmícháme mléko, vejce, škrob, nastrouhaný sýr a směs osolíme, opepříme a přidáme tymián. Směsí přelijeme těstoviny a zapékáme v horkovzdušné troubě při 600 W a 200 °C asi 9 minut. Ihned podáváme.