Pečené plátky ze pstruha na kořeněném kuskusu
Suroviny
- 40 g Cukr krupice
 - 150 g Kuskus
 - 240 ml Olej olivový
 - 120 ml Voda pitná
 - 300 ml Vývar drůbeží
 - 40 ml Ocet vinný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.4 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Tabasco
 - 1 kávová lžička Koriandr celý
 - 0.8 ks Citrony
 - 2 ks Pstruh
 - 3 ks Rajčata
 - 0.4 ks Citronela
 - 0.4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1194 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 79 g
 - Sodík 650 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 145 mg
 - Draslík 1212.5 mg
 - Vláknina 7569 mg
 - Vitamín A 7569 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.1 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme a vykucháme 2 asi půlkilové pstruhy, každému odkrojíme z boků podle páteře 2 plátky masa i s kůží. Zbytky z pstruhů uložíme do chladničky a použijeme např. na vývar. Dále spaříme a oloupeme 3 velká vejčitá rajčata, zbavíme je jadérek a pokrájíme na kostičky, nakrájíme čerstvý koriandr, umeleme koriandrová semena a nasekáme čerstvé bazalkové lístky.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje a na něm opečeme plátky pstruha kůží dospod. Plátky obrátíme, na opečenou kůží každého položíme 3 kolečka nakládaného citronu, (citronový konfit), a ještě chvíli opékáme. Rybu pak poprášíme mletým koriandrem, potřeme horkým olejem a v pánvi odložíme do tepla.
 - 
                                3
Do mísy nasypeme kuskus, zalijeme horkým kuřecím vývarem, (můžeme použít i vodu), vmícháme lžíci olivového oleje, lžičku mořské soli a necháme v teple asi 20 minut odležet. Vidličkou pak kuskus načechráme, přidáme několik kapek tabasca, posekané bylinky a rajčata. Podle chuti ještě dosolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a rozdělíme na 4 talíře.
 - 
                                4
Na kuskus na talířích položíme opečené porce pstruha s citronovým konfitem, které ještě přelijeme zálivkou vinaigrette a servírujeme.
 - 
                                6
Citronový konfit podle Ramsaye [47936]:
 - 
                                7
Chemicky neošetřené, dobře omyté citrony nakrájíme na tenká kolečka, jadérka opatrně odstraníme a rozpůlíme stonek citronely.
 - 
                                8
V rendlíku zahřejeme vodu až k varu, přisypeme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme citronelu, 2-3 minuty povaříme, pak přidáme kolečka citronu a při nízké teplotě vaříme 8-10 minut. Po odstavení necháme vychladnout a kolečka citronu i s nálevem uložíme v neprodyšně uzavíratelné sklenici do chladničky, kde vydrží až jeden měsíc.
 - 
                                9
Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.
 - 
                                11
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:
 - 
                                12
Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixerem rozmixujeme.
 - 
                                13
Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
 - 
                                14
Před použitím dobře protřepeme.