Špagety alla chitarra
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 600 g Mušle svatojakubské
 - 100 g Rajčata Cherry
 - 500 g Špagety
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bazalka
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 l Voda pitná
 - 1 dl Olej olivový
 - 2 dl Víno bílé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1138 kcal
 - Sacharidy 119 g
 - Tuky 141 g
 - Sodík 771 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 57 mg
 - Draslík 613.8 mg
 - Vláknina 9748.8 mg
 - Vitamín A 9748.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.6 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mušle očistíme a v pánvi na rozehřátém oleji orestujeme. Podlijeme vínem, vodou a pod poklici dusíme tak dlouho, až se otevřou. Hotové mušle vyloupneme a připravený vývar scedíme.
 - 
                                2
Špagety uvaříme podle návodu na sáčku, scedíme je a necháme stranou.
 - 
                                3
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Mrkev a celer očistíme, nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu dáme do pánve na rozehřátý olej, přidáme vyloupané mušle, zalijeme vývarem z mušlí a povaříme doměkka.
 - 
                                4
Potom vmícháme uvařené a scezené špagety. Do směsi přidáme na poloviny nakrájená rajčata, vymačkáme šťávu z citrónu, vložíme kousky másla. Podle chuti osolíme, opepříme a vmícháme také lístky bazalky. Vše dobře prohřejeme.
 - 
                                5
Hotové špagety rozdělíme na talíře a podáváme.