Posvícenská sekaná
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný bílek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Strouhanka
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Kmín celý
 - 1 špetka Majoránka
 - 1 kg Maso mleté - mix
 - 3 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 491 kcal
 - Sacharidy 3 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 347 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 80 mg
 - Draslík 101.1 mg
 - Vláknina 550.2 mg
 - Vitamín A 550.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.9 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na rozpáleném sádle. Poté ji vmícháme spolu s na kostičky nakrájenou slaninou, vejci, mlékem a strouhankou do mletého masa. Ochutíme solí, majoránkou, mletým pepřem a nahrubo posekaným kmínem.
 - 
                                2
Z masa vytvarujeme šišku, přemístíme do pekáče a potřeme bílkem.
 - 
                                3
Pečeme asi 10min v troubě předehřáté na 250C, teplotu snížíme na 150C a dopečeme až se na povrchu utvoří zlatavá kůrčička.
 - 
                                4
Sekanou nakrájíme na plátky a podáváme teplou nebo při pokojové teplotě.