Fazolové chilli con carne
Suroviny
- 500 g Fazole červené
 - 400 g Protlak rajčatový
 - 80 ml Olej olivový
 - 250 ml Hovězí vývar základní
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Petržel - nať
 - 1.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Chilli koření mleté
 - 2 kávová lžička Oregano sušené
 - 3 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 10 ks Hřebíček
 - 3 stroužek Česnek
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1.25 kg Hovězí maso mleté
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 952 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 650 mg
 - Bílkoviny 80 g
 - Uhlovodany 71 g
 - Cholesterol 155 mg
 - Draslík 2422.5 mg
 - Vláknina 34509.9 mg
 - Vitamín A 34509.9 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Tři stroužky česneku prolisujeme, do jedné cibule napícháme hřebíčky, zbylé dvě nakrájíme najemno.
 - 
                                2
Fazole namočíme přes noc do vody, ráno je scedíme a povaříme deset minut v 1500 ml čisté vody spolu s půl lžičkou kmínu, jedním prolisovaným česnekem, petrželí, cibulí s hřebíčkem, bobkovým listem a solí. Vaříme je asi hodinu a půl na mírném ohni. Vyjmeme cibuli, bobková list, petržel a fazole scedíme.
 - 
                                3
Na pánvi na třech čtvrtinách oleje smažíme doměkka nasekané cibule, přidáme zbylý česnek na minutu a směs pak vyjmeme.
 - 
                                4
Na pánvi na se zbytkem oleje opékáme maso dozlatova, přidáme cibuli s česnekem, oregano, zbytek kmínu, protlak, vývar, sůl, chilli a pod pokličkou vše vaříme asi třicet minut. Přidáme fazole a dusíme je dalších třicet minut.
 - 
                                5
Okamžitě podáváme.