Pizza se šunkou a žampiony
Suroviny
- 7.5 g Máslo čerstvé
 - 200 g Šunka dušená
 - 120 g Žampiony čerstvé
 - 62.5 g Mouka polohrubá
 - 130 g Gouda
 - 20 g Protlak rajčatový
 - 25 ml Voda pitná
 - 0.12 kávová lžička Sůl
 - 0.06 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.12 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.06 kávová lžička Tymián sušený
 - 0.25 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
 - 0.06 kávová lžička Oregano sušené
 - 0.06 kávová lžička Bazalka sušená
 - 0.25 kávová lžička Víno madeira
 - 0.25 ks Cibule
 - 1.5 ks Rajčata
 - 0.25 ks Bobkový list
 - 0.12 ks Paprika zelená
 - 0.5 špetka Sůl
 - 0.5 stroužek Česnek
 - 0.12 polévková lžíce Droždí sušené
 - 0.25 polévková lžíce Cukr krupice
 - 0.25 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 0.5 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 296 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 58 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 27.3 mg
 - Draslík 206.8 mg
 - Vláknina 3085.7 mg
 - Vitamín A 3085.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Těsto na pizzu se sušeným droždím [42436]:
 - 
                                2
V teplé vodě rozpustíme cukr, vmícháme droždí a necháme na teple. Do zpěněného droždí vmícháme polovinu mouky, sůl a máslo a vymícháme řídké těsto. Do něj zapracujeme postupně zbylou mouku, těsto na závěr vypracujeme na pomoučeném vále. Těsto musí být hladké a lesklé a nesmí se lepit. Z těsta utvoříme kouli, přeložíme ji do mísy, přikryjeme ubrouskem a necháme kynout alespoň 15 minut.
 - 
                                3
Vykynuté těsto rozválíme a poté od středu ke krajům vytahujeme prsty, až je těsto velké jako plech, na kterém budeme pizzu péct.
 - 
                                4
Plech vymastíme olejem, těsto na něj přeložíme, u okrajů přitiskneme a plníme.
 - 
                                5
Omáčka na pizzu [42437]:
 - 
                                6
Rajčata spaříme, oloupeme, vykrojíme semínka a rajčata nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, papriky zbavíme semen a nakrájíme na kostičky.
 - 
                                7
Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přimícháme česnek s paprikou a minutku smažíme. Poté vmícháme rajčata a za stálého míchání necháme zredukovat tekutinu. K rajčatům zamícháme rajčatový protlak, sůl, pepř, cukr, tymián, oregano, bazalku, bobkový list, madeiru a worcester. Dobře promícháme a na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Ze směsi odstraníme bobkový list a můžeme natřít na těsto.
 - 
                                8
Omáčku posypeme ustrouhaným sýrem, poklademe plátky šunky a žampionů.
 - 
                                9
Pizzu pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 minut a hned podáváme.