Boršč ukrajinský
Suroviny
- 350 g Brambory
 - 50 g Celer bulvový
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 80 g Mrkev kořen
 - 500 g Zelí hlávkové bílé
 - 500 g Hovězí maso přední
 - 300 g Červená řepa
 - 80 g Petržel kořen
 - 40 g Mouka pšeničná hladká
 - 80 g Protlak rajčatový
 - 60 g Sádlo vepřové škvařené
 - 200 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 150 ml Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Rajčata
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Paprika zelená
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.2 l Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 403 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 258 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 64 mg
 - Draslík 947.9 mg
 - Vláknina 12046.4 mg
 - Vitamín A 12046.4 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 64.6 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořenovou zeleninu a řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na čtverečky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Rajčata nakrájíme na plátky, petrželovou nať nasekáme nadrobno.
 - 
                                2
V tlakovém hrnci uvaříme maso doměkka, vývar přecedíme do čistého hrnce, maso nakrájíme na nudličky.
 - 
                                3
Červenou řepu zakapeme octem, přidáme kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a na sádle podusíme. Na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, přimícháme mletou papriku a hned zašleháme po částech vývar z masa a 200 ml tmavého piva. Do polévky vložíme brambory a vaříme na mírném plameni. Zhruba po 10 minutách přidáme řepnou směs, zelí, koření, sůl a vaříme, až jsou brambory měkké.
 - 
                                4
Do uvařené polévky vmícháme česnek, plátky rajčat, pokrájené maso, necháme přejít varem a odložíme. Po půl hodině do polévky vmícháme smetanu, petrželovou nať a polévku prohřejeme.