Marinované dušené krevety s chřestem
Suroviny
- 380 g Chřest zelený
 - 100 ml Voda pitná
 - 200 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Petržel - nať
 - 0.5 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
 - 12 ks Krevety tygří - loupané
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Žampiony - sterilované
 - 1 polévková lžíce Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2183 kcal
 - Sacharidy 99 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 2694 mg
 - Bílkoviny 693 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 3150.9 mg
 - Draslík 87.4 mg
 - Vláknina 1305 mg
 - Vitamín A 1305 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zeleninový vývar dolijeme 100 ml vody a přivedeme k varu. Z očištěného a omytého chřestu odkrojíme spodní části a odložíme je. Když se vývar začne vařit, vložíme do něj hlavní části chřestu a vaříme přibližně 5 minut.
 - 
                                2
Když je chřest uvařený na skus, vyjmeme ho, do vývaru vložíme omyté a očištěné krevety. Necháme je vařit 2 minuty, poté je vylovíme. Když krevety vychladnou, odstraníme z nich schránky.
 - 
                                3
Marinádu připravíme rozmícháním oleje s citronovu šťávou, solí a pepřem. Čerstvý rozmarýn a petrželovou nať opláchneme, vodu z nich setřepeme, bylinky nasekáme. Rozmarýn i petrželku přidáme do marinády, vložíme do ní chřest a krevety a necháme 2-3 hodiny odpočívat v chladu.
 - 
                                4
Rajčata vyjmeme z plechovky, nakrájíme na kostičky. Žampiony okapeme, nakrájíme na tenčí plátky.
 - 
                                5
Po uplynutí doby marinování krevety a chřest rozložíme na mísu spolu s rajčaty a žampiony, pokapeme marinádou a podáváme.