Telecí řízky s novými brambory
Suroviny
- 200 g Houby čerstvé
 - 700 g Telecí kýta
 - 3.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 1 kg Brambory rané
 - 0.23 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.36 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Pažitka
 - 0.7 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
 - 4 polévková lžíce Smetana jihočeská zakysaná15%
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 825 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 137.9 mg
 - Draslík 953.7 mg
 - Vláknina 10743.3 mg
 - Vitamín A 10743.3 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.4 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vybereme menší nové brambory, dobře je omyjeme, můžeme je i oškrabat. Brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky. Vložíme je do mísy, osolíme (2 lžičky), posypeme drceným kmínem a dáme na olivovým olejem vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě, při 180°C přibližně 35-45 minut.
 - 
                                2
Mezitím si omyjeme telecí kýtu, osušíme a z masa nakrájíme přes vlákno 1-1,5 cm silné plátky. Maso potřeme slabě hořčicí.
 - 
                                3
Houby omyjeme, očistíme a pokrájíme je na plátky. Dáme je do mísy, ochutíme je solí (půl lžičky), citronovým pepřem a promícháme. Rozmarýn a pažitku omyjeme. Z rozmarýnu otrháme lístky a pažitku drobně pokrájíme. Bylinky v misce promícháme.
 - 
                                4
Přibližně 10-14 minut před dopečením mezi brambory rozložíme plátky hub, vše posypeme bylinkami a společně dopečeme.
 - 
                                5
V pánvi rozpálíme slunečnicový olej s máslem, plátky masa zprudka orestujeme. Z každé strany 1-1,5 minuty. Maso pak osolíme (1 lžička), posypeme čerstvě pomletým pepřem (1 lžička) a hned dáme na talíře. Na maso dáme lžíci zakysané smetany, obložíme upečenými bramborami s houbami a podáváme.