Křenová polévka z hovězím masem
Suroviny
- 300 g Hovězí maso přední
 - 3 g Bobkový list
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 8 kávová lžička Křen
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2 kg Zelí bílé - sterilizované
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 6 polévková lžíce Smetana
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 315 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 173 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 49.4 mg
 - Draslík 351.4 mg
 - Vláknina 25136.8 mg
 - Vitamín A 25136.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce vlijeme litr nálevu z kysaného zelí, přilijeme vodu (zelí na polévku nepoužijeme). Vložíme do něj omyté maso, bobkový list, česnek, nastrouhanou mrkev a povaříme do měkka. Měkké maso vybereme z vývaru, rozkrájíme na malé kousky a vrátíme zpátky do vývaru.
 - 
                                2
V pánvi rozpálíme sádlo, osmahneme na něm drobně pokrájenou cibuli do zlatova. Zasypeme moukou, mletou paprikou, dobře osmažíme a připravíme jíšku, kterou poté zahustíme polévku. Ochutíme ji solí, pepřem, povaříme do bodu varu a stáhneme ze sporáku.
 - 
                                3
Hotovou polévku podáváme v jednotlivých polévkových miskách. Těsně před servírováním do každé porce vmícháme lžicí smetany a lžičku jemně nastrouhaného křenu.