Špikovaná pečeně
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
 - 1800 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 100 g Mrkev kořen
 - 150 g Slanina vepřová
 - 10 g Sůl
 - 5 g Majoránka
 - 3 g Nové koření celé
 - 5 g Paprika mletá sladká
 - 100 g Petržel kořen
 - 50 g Protlak rajčatový
 - 150 g Sádlo vepřové škvařené
 - 40 ml Ocet kvasný lihový
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 dl Víno červené
 - 5 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 626 kcal
 - Sacharidy 5 g
 - Tuky 73 g
 - Sodík 620 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 112.8 mg
 - Draslík 717.4 mg
 - Vláknina 2763.2 mg
 - Vitamín A 2763.2 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořenovou zeleninu nastrouháme a vložíme do keramické nádoby. Přidáme hovězí maso, osolíme, opepříme, vložíme 2 bobkové listy, nové koření a nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou s octem, zakryjeme a necháme 1-2 dny uležet, v průběhu občas maso otočíme.
 - 
                                2
Uleželé maso vyjmeme, zeleninu dáme stranou na později a maso důkladně prošpikujeme slaninou. Na velké pánvi rozpálíme sádlo a maso opečeme ze všech stran. Přendáme do kastrolu, vrátíme zeleninu, tuk z pečení, přisypeme majoránku, papriku, podlijeme vodou a zakryté dusíme asi 2 hodiny, podle potřeby podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme protlak, víno, prolisovaný česnek a chvíli povaříme.
 - 
                                3
Maso nakrájíme na plátky a vrátíme zpět do omáčky.