Pečené steaky s restovanou cuketou a celerem
Suroviny
- 800 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 350 g Celer bulvový
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř citronový
 - 0.28 kávová lžička Olej chilli
 - 1 ks Cuketa
 - 5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.02 dl Olej olivový extra panenský
 - 1 polévková lžíce Koření na steaky
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 0.02 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 887 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 74 g
 - Sodík 984 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 251.5 mg
 - Draslík 882.8 mg
 - Vláknina 3230.2 mg
 - Vitamín A 3230.2 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí roštěnec omyjeme, odstraníme všechny blanky a osušíme. Nakrájíme z něj 4 plátky, které mírně pěstí roztlučeme. Osolíme je a posypeme kořením na steaky. Omytou a osušenou mladou cuketu nakrájíme podélně na plátky silné asi 4–5 mm.
 - 
                                2
Omytý celer oloupeme a nakrájíme na plátky silné 5 cm. V rendlíku si přivedeme k varu smetanu. Celerové plátky uvaříme ve smetaně doměkka. Vaříme je přibližně 8–10 minut. Poté je vyjmeme, necháme okapat, osolíme je a posypeme citrónovým pepřem. Uchováme je teplé.
 - 
                                3
V pánvi si rozpálíme extra olivový olej, na něm orestujeme steaky z každé strany dozlatova. Restujeme po 2–3 minutách z každé strany. Poté je vložíme do pekáčku a dáme je do předehřáté trouby na 190 °C dopéct. Pečeme přibližně 15 minut.
 - 
                                4
V pánvi si rozpálíme chilli olej s extra olivovým olejem. Na něm orestujeme plátky cukety, ke kterým potrháme z jedné snítky tymiánu lístky. Restujeme z každé strany dozlatova. Plátky cukety a celeru dáme na talíře. Ozdobně je přehneme, na ně položíme upečené steaky a servírujeme.