Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 175 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 100 g Cibule
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 80 g Petržel kořen
  • 125 g Protlak rajčatový
  • 800 g Telecí kližka
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 4 ks Rajčata
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.5 l Víno červené
  • 0.5 l Vývar telecí
  • 0.5 dl Olej olivový extra panenský
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Citronová kůra
  • 5 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 671 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 117 g
  • Sodík 668 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 165 mg
  • Draslík 1273.4 mg
  • Vláknina 19095.3 mg
  • Vitamín A 19095.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ossobuco - 4 plátky masa (kližky) z telecího (případně mladého hovězího) kolena odřezané napříč i s morkovou kostí omyjeme. Porce masa po celém obvodu nakrájíme, osolíme, opepříme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Maso obalíme v polohrubé mouce. Očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) pokrájíme na nudličky. Česnek i cibulí očistíme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé snítky tymiánu omyjeme a vodu setřepeme.

  • 2

    V hrnci rozpálíme olivový olej a porce masa osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme a dáme do vyššího pekáče. Do výpeku přidáme máslo, cibuli s česnekem a zpěníme dorůžova. Přimícháme pepř, červené víno, telecí fond (nebo bujón) a tymián. Za občasného promíchání vaříme do doby, až se vývar zredukuje na polovinu. Přidáme omytá, pokrájená rajčata, rajčatový protlak, kořenovou zeleninu a tento základ vložíme do pekáče k masu. Pekáč zakryjeme a maso pečeme při 150 -200°C přibližně 1.5 -2 hodiny. Občas maso polijeme výpekem.

  • 3

    Upečené maso vyjmeme a obereme od morkové kosti. Maso natrháme na menší kousky, v míse je promícháme s výpekem a rozdělíme do kulatých formiček, které vložíme na plech do trouby.

  • 4

    Připravíme gremolatu: omyjeme několik snítek petrželové natě, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Petrželku v misce dobře smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a prolisovanými 2 stroužky česneku. Gremolatu rozdělíme na misky s ossobuco a v troubě při 220°C maso prohřejeme 5-7 minut a podáváme tak, že maso z misek vyklopíme na talíře, morkovou kost (s morkem) naaranžujeme na ossobuco a servírujeme.

Komentáře k receptu