Hovězí jazyk se sardelovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Okurky nakládané
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Hovězí jazyk
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Šalotka
  • 2 ks Sardelové řezy
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Kapary
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 299 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 1523 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 52.9 mg
  • Draslík 693.2 mg
  • Vláknina 2480 mg
  • Vitamín A 2480 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.2 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře omytý jazyk dáme do 1 litru vody, osolíme a vaříme doměkka přibližně 60 minut. Do vody dáme bobkový list, nové koření, celý pepř a jednu očištěnou cibuli a snítku (1 lžíci) omytého libečku.

  • 2

    Uvařený jazyk promyjeme pod studenou vodou a hned sloupneme a nakrájíme na plátky.

  • 3

    Očištěné šalotky drobně pokrájíme. Sardelky vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Omytou petrželku kudrnku drobně posekáme.

  • 4

    V hrnci si rozpálíme máslo a šalotku osmažíme dozlatova. Přidáme k ní sardelky, kapary, 2.5 dl scezeného vývaru z jazyka, 2 lžíce octa a pod pokličkou dusíme přibližně 7 minut. Pak omáčku osolíme podle chuti (0.5 lžičky), přidáme pepř, dáme do ní nakrájené plátky jazyka a dusíme pod pokličkou 10 minut. Plátky masa potom vyjmeme, omáčku propasírujeme a zamícháme do ní petrželku a na kostičky pokrájenou sladkokyselou okurku.

  • 5

    Jazyk dáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu