Hovězí srdíčko s vanilkovým velouté

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 285 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 80 g Celer bulvový
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Mrkev kořen
  • 100 g Veka
  • 80 g Petržel kořen
  • 740 g Kosti hovězí morkové
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Hovězí srdce
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 2 ks Hřebíček
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 5.5 l Voda pitná
  • 1.4 dl Smetana ke šlehání 31%
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2010 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 220 g
  • Sodík 582 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 330.7 mg
  • Draslík 914.6 mg
  • Vláknina 7269.3 mg
  • Vitamín A 7269.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí morkové kosti a hovězí srdce dobře omyjeme. Kosti vložíme do většího hrnce, přilijeme asi 3 litry vody a kosti přivedeme k varu. Necháme je vařit 1-2 minuty, poté vodu slijeme, kosti vyjmeme, hrnec omyjeme a znovu do něj vložíme kosti, sůl a zalijeme čistou studenou vodou (2,5 litru). Vodu pomalu přivedeme k varu. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel. Cibuli očistíme, ale necháme ji jednu slupku a opláchneme ji. Očistíme 3 stroužky česneku a pórek. Do vody přidáme hovězí srdce, kořenovou zeleninu, cibuli, 1 stroužek česneku, nové koření, hřebíček, celý pepř, bobkový list a pór. Jakmile se začne voda vařit, snížíme teplotu a vodu pod poklicí necháme jen probublávat. Vaříme 2 hodiny.

  • 2

    Připravíme si morkové knedlíčky: 100 g veky nakrájíme na kostičky a v pánvi na rozpáleném másle je osmažíme dozlatova a dáme je do mísy. Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a přidáme do mísy. Přidáme vejce, mletý pepř, muškátový oříšek, prolisovaný stroužek česneku a sůl. Směs promícháme, zakryjem a počkáme, až se uvaří morkové kosti.

  • 3

    Mezitím si uvaříme vanilkové velouté - pěnová smetanová omáčka:

  • 4

    V rendlíku si rozehřejeme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku a usmažíme hladkou světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme chladnější čistý vývar a za častého promíchání jíšku pomalu vaříme asi 10 minut. Přidáme rozříznutý vanilkový lusk, povaříme 4 minuty, lusk vyjmeme, vyjmeme nožem vnitřek lusku, který vrátíme do omáčky. Přilijeme smetanu a vaříme asi 5-7 minut, až nám omáčka začne houstnout. Odstavíme z plotny, přimícháme máslo, a když se rozpustí, elektrickým šlehačem vyšleháme omáčku do pěny.

  • 5

    Z uvařených kostí vyjmeme morek, který pokrájíme a přidáme do připravené směsi. Vše důkladně znovu promícháme a vytvoříme kulaté knedlíčky o průměru 3-4 cm, které obalíme v polohrubé mouce. 1 litr vývaru z kostí přecedíme do druhého hrnce, přivedeme ho znovu k varu, vložíme do něj knedlíčky a vaříme je asi 5 minut (podle velikosti). Knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou. Z uvařeného srdce odkrojíme tvrdší části a odstraníme blanky. Zbyde nám čisté maso, které přes vlákno nakrájíme na úhledné tenké plátky.

  • 6

    Na mělké talíře nalijeme vyšlehanou vanilkovou omáčku valouté. Do středu omáčky naaranžujeme uvařené knedlíčky, obložíme je plátky srdíčka, ozdobíme snítkami petrželky kudrnky a servírujeme.

Komentáře k receptu