Mozečková polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Žemle tuková
  • 10 g Sůl
  • 66.6 g Tuk
  • 0.6 g Pepř černý mletý
  • 13.3 g Polévkové koření
  • 6.6 g Petržel - nať
  • 0.6 g Kmín celý
  • 200 g Hovězí mozek
  • 0.3 g Muškátový květ
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 2 l Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 228 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 951 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 616.1 mg
  • Draslík 190.2 mg
  • Vláknina 886.6 mg
  • Vitamín A 886.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí mozek odblaníme a omyjeme, rozsekáme a podusíme na části tuku. Během dušení jej mírně osolíme.

  • 2

    Ze zbylé dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, přidáme kmín, mletý květ a pepř. Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem.

  • 3

    Uvedeme do varu a za občasného prošlehání alespoň 20 minut zvolna vaříme.

  • 4

    Ke konci varu do polévky přilijeme mléko, povaříme, procedíme, přidáme připravený mozek a velmi krátce povaříme.

  • 5

    Nakonec polévku dochutíme polévkovým kořením, dosolíme a důkladně provaříme.

  • 6

    Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání spolu se žemlí, nakrájenou na kostičky a osmaženou na másle.

Komentáře k receptu