Valašská skopová kýta
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
 - 5 ks Jalovec
 - 4 ks Šalotka
 - 6 stroužek Česnek
 - 1.4 l Voda pitná
 - 1 kg Skopová kýta
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Saturejka
 - 4.5 polévková lžíce Pepř 4 barev
 - 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 655 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 357 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 10.9 mg
 - Draslík 557.9 mg
 - Vláknina 7298.8 mg
 - Vitamín A 7298.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Skopovou kýtu odblaníme, odkrojíme všechen viditelný tuk, maso omyjeme odvarem ze saturejky a osušíme. Česnek oloupeme a rozkrájíme na poloviny. Slaninu pokrájíme na hranolky. Maso propícháme česnekem i slaninou, osolíme, posypeme drceným jalovcem a čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Necháme 6 hodin odležet.
 - 
                                2
Šalotku očistíme a drobně pokrájíme. V pekáči rozpálíme sádlo, cibuli zpěníme, položíme na ni maso, které i s šalotkou restujeme z každé strany dozlatova.
 - 
                                3
K masu přilijeme vodu, pekáč zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme přibližně 1 hodinu. Během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem.
 - 
                                4
Měkké upečené maso vyjmeme z pekáče, výpek posypeme hladkou moukou, promícháme, případně dochutíme solí a chvíli vaříme.
 - 
                                5
Maso pokrájíme a horké podáváme.