Zapečené brambory s artyčoky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Brambory
  • 400 g Artyčoky
  • 200 g Sýr Eidam cihla 45%
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 150 g Zeleninová směs jarní - mražená
  • 600 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule červená
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 640 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 1194 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 88.5 mg
  • Draslík 1429.9 mg
  • Vláknina 27481.8 mg
  • Vitamín A 27481.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.3 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 15 minut. Brambory scedíme a polovinu rozložíme na dno pekáčku.

  • 2

    Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Restujeme asi 3 minuty. Posypeme moukou a restujeme další 2 minuty. Přilijeme mléko. Jakmile se začne vařit, přidáváme postupně srdíčka artyčoků, zeleninovou směs a polovinu sýrů. Okořeníme tymiánem, osolíme a opepříme. Mícháme asi 3 minuty. Vlijeme do pekáčku na první vrstvu brambor, rovnoměrně rozložíme a naklademe druhou vrstvu brambor. Vše zasypeme strouhanými sýry a dáme zapéct. Pečeme při vyšší teplotě 30 minut.

  • 3

    Podáváme jako samostatný chod.

Komentáře k receptu