Čokoládový koláč se smetanou a mandlemi
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
 - 350 g Čokoláda hořká
 - 90 g Mandle
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 25 g Cukr krupice
 - 150 ml Mléko plnotučné
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 30 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Kakao - prášek
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 45 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 136 mg
 - Draslík 398.8 mg
 - Vláknina 10622 mg
 - Vitamín A 10622 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 3.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 137.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme mouku, kypřicí prášek, máslo, cukr krupici, jeden žloutek a vodu a vypracujeme těsto. To uložíme zabalené na půl hodiny do chladničky.
 - 
                                2
Pak ho vyválíme na placku, vložíme ho do formy na koláč, dno propícháme vidličkou, na těsto položíme pečící papír a zátěž /např. fazole, čočku atd./. Pečeme ho 15 minut, pak odstraníme papír a zátěž.
 - 
                                3
Smetanu přivedeme k varu s mlékem, vmícháme 230 g čokolády, odstavíme z varu a až se čokoláda rozpustí, přidáme dvě rozšlehaná vejce a směs nalijeme do korpusu.
 - 
                                4
Koláč pečeme 15 minut a hodinu ho necháme chladnout.
 - 
                                5
Nakonec rozmixujeme cukr, mandle, zbytek čokolády a s kakaem je posypeme na koláč.