Rybí nákyp po milánsku
Suroviny
- 400 g Garnát obecný
 - 300 g Artyčoky
 - 40 g Petržel - nať
 - 10 g Majoránka
 - 2 g Skořice mletá
 - 20 g Sýr Parmezán
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 100 g Květák
 - 5 g Sůl
 - 1 krajíc Chléb toastový
 - 200 ml Vývar rybí
 - 1 ks Citrony
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Hřebíček
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 kg Mořský ďas
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 1581 mg
 - Bílkoviny 83 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 862.2 mg
 - Draslík 1876.3 mg
 - Vláknina 15809.7 mg
 - Vitamín A 15809.7 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 62.7 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uvaříme 2 vejce. Střídu zalijeme v misce trochou rybího vývaru. Stáhneme z ryby kůži, vykucháme ji, vykrájíme z ní plátky, omyjeme a pokrájíme na kusy. Vložíme je do mixéru společně s vymačkanou chlebovou střídou, nastrouhaným sýrem, omytou a nasekanou petrželkou a majoránkou, skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem, špetkou soli, špetkou pepře a zbývajícími vejci. Rozmixujeme všechny ingredience na hladkou směs.
 - 
                                2
Očistíme artyčoky, odřízneme z nich stonky, tvrdé vnější listy a hroty. Rozkrojíme je podélně na poloviny, odstraníme případné chmýří a pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy se studenou vodou, okyselenou citronovou šťávou. Očistíme růžičky květáku, omyjeme a povaříme asi 5 minut společně se scezenými plátky artyčoků v osolené vodě. Scedíme a dáme stranou. Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko a omyjeme je.
 - 
                                3
Třemi čtvrtinami rozmixované rybí směsi naplníme dno a stěny máslem vymazané obdélníkové zapékací formy. Doprostřed dáme plátky artyčoků, růžičky květáku, žloutky, které jsme si předtím dali stranou, a ocásky garnátů (několik si jich necháme na ozdobu). Navrch dáme zbývající čtvrtinu rozmixované hmoty a dáme formu na 40-50 minut do vodní lázně do trouby předehřáté na 180 °C.
 - 
                                4
Mezitím si připravíme omáčku. V pánvičce vyvaříme zbývající rybí vývar zhruba na 1 dl. Metličkou šleháme žloutky za postupného přilévání citronové šťávy, pak směs nalijeme do zredukovaného rybího vývaru a na mírném plameni neustále šleháme, aniž bychom nechali omáčku přejít varem. Hotový rybí nákyp vyklopíme na servírovací mísu, ozdobíme ocásky garnátů, které jsme si předtím dali stranou a uvařili v páře, a k hotovému nákypu podáváme připravenou omáčku.