Květáková polévka s jogurtem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Jogurt bílý
  • 500 g Květák
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 0.25 l Mléko plnotučné
  • 0.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 249 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 125 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 24.8 mg
  • Draslík 567.6 mg
  • Vláknina 8617.7 mg
  • Vitamín A 8617.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62.8 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 399.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, zakryjeme a vaříme 8-10 minut do změknutí. Scedíme a vodu si uchováme.

  • 2

    Ve stejném hrnci rozehřejeme máslo a 1-2 minuty na něm opékáme mandlové lupínky. Vyjmeme a dáme stranou. Na výpeku zpěníme nasekanou cibuli a dusíme 5 minut doměkka.

  • 3

    Přidáme mouku, sůl, muškátový oříšek a promícháme. Přidáme vodu z květáku a vaříme, až je polévka hladká. Odstavíme, přidáme květák, smetanový jogurt a rozmixujeme tyčovým mixérem.

  • 4

    Vmícháme mléko a přivedeme k varu, ale již nevaříme. Polévku rozdělíme na talíře, posypeme nasekanou petrželkou, mandlovými lupínky a ihned podáváme.

Komentáře k receptu