Ledová polévka gazpacho

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Rajčata
  • 150 g Chléb konzumní
  • 3 ks Paprika červená
  • 2 ks Okurka salátová
  • 1 ks Cibulka jarní
  • 12 ks Kostkový led
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 255 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 71 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 733.7 mg
  • Vláknina 7431.3 mg
  • Vitamín A 7431.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 88 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Okurku oloupeme, podélně rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme nahrubo. Dvě červené papriky rozpůlíme, odstraníme semínka i dužninu a nahrubo pokrájíme.

  • 2

    Papriky, rajčata (oloupaná, zbavená semen a nakrájená na kostky), okurku, 4 lžíce olivového oleje a vinný ocet rozmixujeme, podle chuti osolíme a opepříme. Směs přendáme do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a uložíme nejméně na 4 hodiny do lednice.

  • 3

    Těsně před podáváním si připravíme česnekové krutony. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme rozpůlený stroužek česneku a opékáme přibližně 2 minuty. Česnek z pánve vyjmeme, na stejném oleji do zlatova osmahneme kostičky chleba zbaveného kůrek. Kostičky z pánve vysypeme na papírovou utěrku, kterou z nich odsajeme přebytečný tuk. Zlehka posypeme mořskou solí. Pokud krutony hned nepoužijeme, uložíme je do dobře uzavřené nádoby.

  • 4

    Suroviny na ozdobu – na kostičky nakrájenou červenou a zelenou papriku (zbavené semen), malou okurku a jarní cibulku – připravíme spolu s česnekovými krutony na talířky. Polévku podle potřeby dochutíme, do misek vložíme kostky ledu, přelijeme je polévkou a ihned podáváme.

Komentáře k receptu