Artyčoky s maltskou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 g Máslo čerstvé
  • 4 ks Artyčoky
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Pomeranče
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 843 kcal
  • Sacharidy 116 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 1010 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 115 g
  • Cholesterol 331.7 mg
  • Draslík 3862 mg
  • Vláknina 113200 mg
  • Vitamín A 113200 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 167.5 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 63.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu a vložíme do ní kolečka citronu. Z artyčoků odstaníme stonky a seřízneme jejich spodní část tak, aby potom mohly stát na talíři. V připravené vodě je zvolna 20-25 minut vaříme. Hotové jsou, pokud se z nich snadno odlamují listy.

  • 2

    Připravíme si maltskou omáčku. Důkladně omyjeme pomeranč, kůru nastrouháme a vymačkáme z něj 2 lžíce šťávy. Rozehřejeme máslo. Vodu a citronovou šťávu nalijeme do misky, kterou zahříváme nad hrncem s vroucí vodou, dokud se tekutina neprohřeje. Do zahřáté tekutiny přidáme žloutky, které ve vodní lázni opět důkladně zahřejeme. Za stálého šlehání přiléváme tenkým praménkem rozpuštěné horké máslo. Vznikne tak hustá a hladká omáčka, do které vmícháme pomerančovou kůru a šťávu. Podle chuti osolíme, opepříme a případně vmícháme citronovou šťávu. Poté omáčku odstavíme.

  • 3

    Artyčoky postavíme na talíře, přidáme k nim misku s maltskou omáčkou, kterou navrch ozdobíme pomerančovou kůrou.

Komentáře k receptu