Dýňový krém se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 400 g Dýně Hokkaidó
  • 500 ml Vývar zeleninový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Karotka
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 4 polévková lžíce Mandle
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 647 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 836 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 71 mg
  • Draslík 779.8 mg
  • Vláknina 18311.9 mg
  • Vitamín A 18311.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.6 mg
  • Vitamín E 7.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou dýni rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka, pak ji oloupeme a rozkrájíme na větší kostky. Oloupané a omyté brambory, malou karotku a očičtěný pórek pokrájíme na malé kousky. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme ji vývarem, přidáme v drcený kmín, bobkový list, nové koření, sůl a omytou snítku rozmarýnu. Vše přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pod pokličkou zeleninu vaříme asi 15-20 minut doměkka.

  • 2

    Mezitím v pánvi nasucho opražíme dozlatova polovičky loupaných mandlí. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. V misce si vyšleháme smetanu, do které zašleháme přírodní sýr a sůl.

  • 3

    Z uvařené zeleniny vyjmeme bobkový list, nové koření a vše pak rozmixujeme na polohustý krém. Podle chuti ho dosolíme a dochutíme bílým pepřem.

  • 4

    Dýňový krém nalijeme do hlubších misek, ozdobíme vychucenou šlehačkou, posypeme mandlemi, petrželkou a hned servírujeme.

Komentáře k receptu