Sušená treska na zelenině s olivami
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 50 g Slanina vepřová
 - 50 g Olivy zelené
 - 500 g Treska sušená
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 1 kávová lžička Rozmarýn sušený
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Rajčata
 - 3 ks Celer řapíkatý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 6 stroužek Česnek
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 413 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 509 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 67.3 mg
 - Draslík 1599.6 mg
 - Vláknina 12954.3 mg
 - Vitamín A 12954.3 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.7 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Tresku necháme 2-3 dny namáčet ve vodě, občas vodu vyměníme.
 - 
                                2
Brambory ve slupce vaříme 20-25 minut doměkka, slijeme a necháme vychladnout. V hrnci převaříme vodu, odstavíme a na 15 minut do ní namočíme tresku. Poté vyjmeme a necháme okapat. Vývar odložíme stranou.
 - 
                                3
Rybu nakrájíme na malé kousky, odstraníme kosti a kůži. Troubu předehřejeme na 225 °C. Oloupeme brambory, rajčata nakrájíme na kousky, papriku a celer očistíme a nadrobno nakrájíme. Oloupanou cibuli a česnek najemno nasekáme. Slaninu rozkrájíme na tenké nudličky.
 - 
                                4
Rozpálíme 4 lžíce olivového oleje a osmahneme na něm nejdříve slaninu. Přidáme cibuli a česnek, krátce orestujeme. Vmícháme rajčata, papriku a celer, cca 5 minut podusíme. Přidáme rozpůlené olivy, směs ochutíme solí a pepřem.
 - 
                                5
Zbytkem oleje vymažeme pekáček. Rozložíme do něj na plátky nakrájené brambory, na ně kousky masa, posypeme pepřem a sušenými bylinkami. Navrch navrstvíme zeleninu. Pečeme na střední liště trouby cca 25-30 minut. Mezitím občas pokapeme vývarem.
 - 
                                6
Posypeme nasekaným koriandrem, pokrm podáváme v pekáčku. Jako přílohu můžeme použít čerstvý bílý chléb.